ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Imieninowy tort porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten tort to takie dwa w jednym tzn. coś słodkiego i gustowny drobiazg - biżuteria z czarnych pereł. Polecam.

Imieninowy tort porzeczkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Imieninowy tort porzeczkowy

 

 

 

 

 

  • 600 g czarnej porzeczki
  • 500 g cukru trzcinowego żelującego

 

  • porzeczki do dekoracji
  • 3 łyżki mielonych biszkoptów do obsypania boków tortu

Sposób przygotowania:

Imieninowy tort porzeczkowy

ETAP 1:

Imieninowy tort porzeczkowy
Imieninowy tort porzeczkowy z kremem śmietankowym i kakaowym

Jasny biszkopt - Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę . Usztywnić cukrem . Dodawać po jednym żółtku i ubijać . Do masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zrobić to delikatnie szpatułką. Pieczenie 180 stopni - 30 min.

Ciemny biszkopt - Ciemny biszkopt zrobić tak samo jak jasny , tyle tylko , że kakao dodać do mąki. Pieczenia jw.
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puch.

Dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Dodawać po jednej łyżce śmietany nie przerywając ucierania. Dodać również sok z cytryny. Krem podzielić na trzy części .Do jednej dodać kakao.

Porzeczki oczyszczone, umyte dokładnie rozgotować w kilku łyżkach wody. Można użyć mrożonych owoców. Przetrzeć przez sito i dodać cukier i jeszcze raz zagotować. Wystudzić.

Biszkopt jasny przełożyć musem porzeczkowym. Posmarować ciemnym kremem i przyłożyć ciemnym biszkoptem z jasnym kremem . Jasnym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać mielonymi biszkoptami . Udekorować wg uznania. Nie muszą to być porzeczki.

Tagi:

ciasto tort