Sposób przygotowania:
Imieninowy tort porzeczkowyETAP 1:
 
Jasny biszkopt - Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę . Usztywnić cukrem . Dodawać po jednym żółtku i ubijać . Do masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zrobić to delikatnie szpatułką. Pieczenie 180 stopni - 30 min. 
Ciemny biszkopt - Ciemny biszkopt zrobić tak samo jak jasny , tyle tylko , że kakao dodać do mąki. Pieczenia jw. 
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puch. 
Dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Dodawać po jednej łyżce śmietany nie przerywając ucierania. Dodać również sok z cytryny. Krem podzielić na trzy części .Do jednej dodać kakao. 
Porzeczki oczyszczone, umyte dokładnie rozgotować w kilku łyżkach wody. Można użyć mrożonych owoców. Przetrzeć przez sito i dodać cukier i jeszcze raz zagotować. Wystudzić. 
Biszkopt jasny przełożyć musem porzeczkowym. Posmarować ciemnym kremem i przyłożyć ciemnym biszkoptem z jasnym kremem . Jasnym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać mielonymi biszkoptami . Udekorować wg uznania. Nie muszą to być porzeczki.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
