Sposób przygotowania:
Tort pionowy z kremem śmietankowym i ananasemETAP 1:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno.
Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, a gdy się rozpuści żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia.
ETAP 2:
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowane ciasto.
Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a następnie studzimy.
ETAP 3:
W międzyczasie przygotowujemy krem, żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę i pokrojonego w kostkę ananasa.
ETAP 4:
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe prostokąty, ale nie rozłączamy ich, nasączamy syropem z ananasa i smarujemy przygotowanym kremem.
ETAP 5:
Pierwszy kawałek biszkopta z kremem zwijamy jak roladę, a następne owijamy wokół niej kontynuując tam, gdzie skończył się poprzedni kawałek. Chłodzimy przez 2 godziny w lodówce.
Pozostałą śmietanę (150 ml) ubijamy na sztywno i dodajemy przygotowaną w podobny sposób jak do kremy żelatynę.
Śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu, rękawem z ozdobną tylką wykonujemy dowolne rozetki, dekorujemy ananasem, a boki wiórkami kokosowymi.