Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 253]

Tort truflowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort skomponowany specjalnie dla smakosza czekoladek trufowych i wszelkich słodyczy i ciast z dodatkiem czekolady.

Tort truflowy

Składniki:

Tort truflowy

~ KREM truflowy:

  • czekolada gorzka 200 g
  • czekolada mleczna 100 g
  • śmietana kremówka 350 ml
  • dowolny mocny alkohol 50-80 g

~ PONCZ kawowy:

  • zaparzona mocna kawa 250 ml
  • alkohol 2-3 łyżki Lubię
  • cukier 1-2 łyżeczki

~ BISZKOPT kakaowy:

  • jajka 6 dużych
  • mąka tortowa 190 g
  • kakao 15 g
  • masło 40 g
  • cukier drobny 200 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

~ KREM biały:

Sposób przygotowania:

Tort truflowy
~ BISZKOPT:

Połączyć przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić i ostudzić. Całe jajka ubić przez 10-12 minut z cukrem, aż powstanie jasna masa. Dodać sypką mieszankę i wymieszać łyżką dodając chłodne masło.

Ciastem wypełnić tortownicę ok. 26-27 cm i piec w 175*C (grzałki góra + dół) przez ok. 35 minut. Na 10 minut zostawić w uchylonym piekarniku, a potem odkroić od brzegów formy, nakryć papierem do pieczenia i położyć dnem do góry usuwając rant tortownicy. 

Pozostawić do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia. Zimny przeciąć na trzy krążki. 

~ PONCZ:

Zaparzyć mocną kawę, posłodzić, ostudzić i połączyć z ulubionym alkoholem (rum, spirytus, brandy). Nasączyć biszkopt. 

~ KREM truflowy:

Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać czekoladę rozdrobnioną w dowolny sposób oraz masło. Mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i połączyć z alkoholem - chłodzić przez noc w lodówce.

Zimny krem truflowy ubić mikserem i posmarować nim dwa dolne krążki (jeśli pozostanie nieco masy można też cienką warstwą posmarować górę tortu pod biały krem). 

Tort poskładać i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. 

~ KREM biały:

Czekoladę białą posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Ostudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec rozpuszczoną czekoladę. 

Kremem posmarować boki i wierzch toru. Przybrać górę ozdobami z masy cukrowej i czekolady, a boki obsypać wiórkami czekoladowymi. Całość dobrze schłodzić.

Tagi:

okazje tort