Sposób przygotowania:
Tort truflowy
~ BISZKOPT:
Połączyć przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić i ostudzić. Całe jajka ubić przez 10-12 minut z cukrem, aż powstanie jasna masa. Dodać sypką mieszankę i wymieszać łyżką dodając chłodne masło.
Ciastem wypełnić tortownicę ok. 26-27 cm i piec w 175*C (grzałki góra + dół) przez ok. 35 minut. Na 10 minut zostawić w uchylonym piekarniku, a potem odkroić od brzegów formy, nakryć papierem do pieczenia i położyć dnem do góry usuwając rant tortownicy.
Pozostawić do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia. Zimny przeciąć na trzy krążki.
~ PONCZ:
Zaparzyć mocną kawę, posłodzić, ostudzić i połączyć z ulubionym alkoholem (rum, spirytus, brandy). Nasączyć biszkopt.
~ KREM truflowy:
Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać czekoladę rozdrobnioną w dowolny sposób oraz masło. Mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i połączyć z alkoholem - chłodzić przez noc w lodówce.
Zimny krem truflowy ubić mikserem i posmarować nim dwa dolne krążki (jeśli pozostanie nieco masy można też cienką warstwą posmarować górę tortu pod biały krem).
Tort poskładać i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
~ KREM biały:
Czekoladę białą posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Ostudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec rozpuszczoną czekoladę.
Kremem posmarować boki i wierzch toru. Przybrać górę ozdobami z masy cukrowej i czekolady, a boki obsypać wiórkami czekoladowymi. Całość dobrze schłodzić.
Połączyć przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić i ostudzić. Całe jajka ubić przez 10-12 minut z cukrem, aż powstanie jasna masa. Dodać sypką mieszankę i wymieszać łyżką dodając chłodne masło.
Ciastem wypełnić tortownicę ok. 26-27 cm i piec w 175*C (grzałki góra + dół) przez ok. 35 minut. Na 10 minut zostawić w uchylonym piekarniku, a potem odkroić od brzegów formy, nakryć papierem do pieczenia i położyć dnem do góry usuwając rant tortownicy.
Pozostawić do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia. Zimny przeciąć na trzy krążki.
~ PONCZ:
Zaparzyć mocną kawę, posłodzić, ostudzić i połączyć z ulubionym alkoholem (rum, spirytus, brandy). Nasączyć biszkopt.
~ KREM truflowy:
Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać czekoladę rozdrobnioną w dowolny sposób oraz masło. Mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i połączyć z alkoholem - chłodzić przez noc w lodówce.
Zimny krem truflowy ubić mikserem i posmarować nim dwa dolne krążki (jeśli pozostanie nieco masy można też cienką warstwą posmarować górę tortu pod biały krem).
Tort poskładać i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
~ KREM biały:
Czekoladę białą posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Ostudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec rozpuszczoną czekoladę.
Kremem posmarować boki i wierzch toru. Przybrać górę ozdobami z masy cukrowej i czekolady, a boki obsypać wiórkami czekoladowymi. Całość dobrze schłodzić.