kachurka

kachurka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Proste, smaczne i nie drogie. Palce lizać!!

Tiramisu

Składniki:

Tiramisu

 

  • Serek MASCARPONE co najmniej 500g (kupuje trzy pudełka po 250g)
  • 100g i 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka (na trzy pudełka serka)muszą być świeże
  • Szklanka zaparzonej mocnej kawy (możesz być z rozpuszczalnej) lub kakao (nie słodkie)
  • 2 opakowania biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu
Odseparuj żółtka od białek.Utrzyj na jednolitą masę żółtka z cukrem, dodaj serek i dobrze wymieszaj.Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżeczki cukru.Obie masy dobrze wymieszaj, uważając żeby piana nie „siadła”.W prostokątnym naczyniu na dnie ułóż biszkopty dość ściśle. Nasącz je kawą. Wyłóż połowę wcześniej przygotowanej masy, rozprowadź równomiernie po biszkoptach. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów, nasącz je kawą i wyłóż resztę masy serowej. Dokładnie rozsmaruj. Udekoruj „ziarenkami” kawy rozpuszczalnej lub mieszanką do deserów (wg uznania).Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.Smacznego!!