Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z rodzynkami i cukrową posypką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten sernik jest bardzo pyszny. Aksamitna masa serowa z rodzynkami. Bardzo prosty w wykonaniu, taki chyba najprostszy. Na wierzchu sernika wytworzyła się z posypki taka chrupka. Bardzo polecam na różne okazji. Uda się każdemu.

Sernik z rodzynkami i cukrową posypką

Składniki:

Sernik z rodzynkami i cukrową posypką

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( może być gotowy z wiadereczka lub inny, który trzeba trzykrotnie zmielić )
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 7 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 niepełna szklanka rodzynek

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki dowolnej cukrowej posypki ( u mnie niebieska, taka świąteczna )

Sposób przygotowania:

Sernik z rodzynkami i cukrową posypką
1. Masło lub margaryn ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wraz z rodzynkami przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Masę serowa przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 25 cm, posypujemy posypką i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy, ja zawsze studzę w piekarniku, wtedy wychodzi taki równiutki. Następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

4. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 25 cm.

Sernik najlepiej studzić w piekarniku, a zimny wstawić do lodówki.

Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy, zależy to od naszego piekarnika.

Sernik można pokroić na około 12 sporych porcji.