Sposób przygotowania:
Sernik z rodzynkami i cukrową posypką
1. Masło lub margaryn ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wraz z rodzynkami przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3. Masę serowa przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 25 cm, posypujemy posypką i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy, ja zawsze studzę w piekarniku, wtedy wychodzi taki równiutki. Następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
4. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 25 cm.
Sernik najlepiej studzić w piekarniku, a zimny wstawić do lodówki.
Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy, zależy to od naszego piekarnika.
Sernik można pokroić na około 12 sporych porcji.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wraz z rodzynkami przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3. Masę serowa przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 25 cm, posypujemy posypką i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy, ja zawsze studzę w piekarniku, wtedy wychodzi taki równiutki. Następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
4. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 25 cm.
Sernik najlepiej studzić w piekarniku, a zimny wstawić do lodówki.
Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy, zależy to od naszego piekarnika.
Sernik można pokroić na około 12 sporych porcji.