Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Łaciaty sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik z czterema różnymi smakami to efektowana i bardzo smaczna wersja klasycznego przysmaku. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Rozpływa się w ustach, jest przyjemnie wilgotne i jedwabiste.

Łaciaty sernik Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łaciaty sernik

 

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 150 g cukru
  • 4 jajka całe
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 150 g masy makowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 30 g śmietany 30%
  • 400 g masy korówkowej
  • 50 g orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

Łaciaty sernik

I

Łaciaty sernik

1. Herbatniki blenduję blenderem, następnie łączę z rozpuszczonym masłem i układam na dnie formy.

II

Łaciaty sernik

2. Twaróg miksuję razem z cukrem, budyniem w proszku, jajkami i śmietaną 18%.
3. Masę dzielę na 4 równe części.
4. Do pierwszej części masy dodaję masę makową i jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
5. Do drugiej części masy dodaję rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną 30%.
6. Do trzeciej części masy dodaję 150 g masy korówkowej.
7. Do czwartej części masy dodaję 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
8. Każdą część ciasta mieszam dokładnie łyżką.

III

Łaciaty sernik

9. Następnie dowolnie nakładam po łyżce masy z każdej części ciasta na masie herbatnikowej.
10. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniki 70 minut w 160°C.

IV

Łaciaty sernik

11. Po upieczeniu ciasto studzę, wierzch ciasta smaruję pozostałą masą korówkową i posypuję pokruszonymi orzeszkami.
12. Ciasto gotowe.
13. Smacznego.