bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Tołpyga z sosem chrzanowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Delikatna maślana tołpyga doskonale smakuje z sosem chrzanowo-koperkowym. Idealne danie na piątkowy obiad.

Tołpyga z sosem chrzanowo-koperkowym

Składniki:

Tołpyga z sosem chrzanowo-koperkowym

 

  • 0,5 kilograma tołpygi
  • Sól, pieprz
  • Przyprawa do ryb
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Masło klarowane
  • Sos chrzanowo-koperkowy:
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki majonezu
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • Pęczek kopru
  • Sól, pieprz
  • Cukier

Sposób przygotowania:

Tołpyga z sosem chrzanowo-koperkowym
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni roztapiamy masło klarowane, smażymy rybę na złoty kolor z obydwu stron. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, koperek drobno siekamy, dodajemy do sosu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Rybę podajemy polaną sosem z frytkami i ulubioną surówką.