aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Smażona tołpyga

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszna smażona rybka na oleju rzepakowym, podana ze smazonymi ziemniaczkami i wiosenną surówką stanowią idealny pomysł na piątkowy choć nie tylko obiad.

Smażona tołpyga

Składniki:

Smażona tołpyga

 

Sposób przygotowania:

Smażona tołpyga
Filet tołpygi myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie solimy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ziemniaczki gotujemy. Ostudzone kroimy w plasterki. Posypujemy solą i ziołami. Obsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Rybkę ze smażonymi ziemniaczkami podajemy z surówką- u mnie taka z pekińskiej.

Tagi:

ryba ryby zioła