zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Torcik sałatkowy na krakersach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Od jakiegoś czasu przepis na tę sałatkę krąży w sieci. Postanowiłam i ja zrobić ją ale w swojej wersji. Następnym razem zrobię inną kombinację składników. przepis pochodzi stąd : http://ovkuse.ru/id/26001/

Torcik sałatkowy na krakersach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik sałatkowy na krakersach

 

  • 24 krakersy
  • 1 puszka śledzi w pomidorach
  • 3 jajka ( ugotowane na twardo )
  • 50 g żółtego sera
  • 1 mała garść świeżego szpinaku
  • 5 łyżek majonezu
  • 1/3 szk posiekanego szczypiorku
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona

Sposób przygotowania:

Torcik sałatkowy na krakersach
Jajka po ugotowaniu i obraniu oddzielić, czyli białka i żółtka osobno. Białka oraz żółtka zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, tak samo na drobnej tarce zetrzeć ser do innego naczynia. Szpinak posiekać ale nie za drobno ani za grubo. Do sera dodać 3 łyżki majonezu oraz posiekany szpinak, wymieszać. Do białek dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać. Rybę wyjąć z puszki do innej miseczki lub innego naczynia, dodać 3 szczypty wędzonej papryki oraz odrobinę soli i pieprzu, rozgnieść na pastę. Na płaskim, kwadratowym lub prostokątnym talerzu rozłożyć 8 krakersów jeden obok drugiego w dwóch rzędach. Na krakersy należy wyłożyć rybę, rozsmarować ją po krakersach ale uważać aby krakersy się nie rozsunęły. Warstwę ryby przykryć krakersami i wyłożyć ser ze szpinakiem, rozsmarować i znów położyć krakersy. Na krakersy wyłożyć białka, rozsmarować i posypać startym żółtkiem. Sałatkę wstawić do lodówki najlepiej na noc a przed samym podaniem posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą. 
Torcik sałatkowy na krakersach
najpierw ukladamy warstwę krakersów na talerzu
Torcik sałatkowy na krakersach
potem smarujemy pastą rybna i znowu zakrywamy krakersami
Torcik sałatkowy na krakersach
następnie żółty ser i znowu krakersy a następnie.
Torcik sałatkowy na krakersach
następnie białka i żółtka a przed podaniem szczypiorek