Sposób przygotowania:
Tort sushi dla każdego otaku
Gotujemy ryż w garnku(reiskocher), chłodzimy. Do jednej całej porcji należy domieszać równomiernie dwie łyżki sosu do ryżu. Wycinamy kółka z nori (2 szt). Przygotowujemy wasabi. W obręczy układamy wartwę(max 1/2-1 cm) ryżu i smarujemy ją wasabi. Ilość wedle uznania, byle bez przesady. Na wierzch kładziemy krążek nori i łososia wędzonego. Może być w lekko poszarpanych plastrach albo sałatkowy ale osobiście polecam pierwszą opcję. Warstwa nie powinna być grubsza niż 1 cm. Dalej kolejna warstwa ryżu, również posmarowana z wierzchu wasabi oraz krążek nori. Następnie pokrywamy to warstwą pokrojonego w cienkie wąskie kawałki avokado i ostatnią warstwą ryżu. Z wierzchu smarujemy wasabi. Można delikatnie polać sosem sojowym.
marietta