VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Tort chałwowo - wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodka chałwa przełamana smakiem wiśniowej konfitury. Do tego puszysty kakaowy biszkopt. Tort znikł w mgnieniu oka! Jest przepyszny! Ozdobi każdy świąteczny stół!

Tort chałwowo - wiśniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort chałwowo - wiśniowy

 

 

  • Krem chałwowy:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150g chałwy waniliowej

 

  • Dodatkowo:
  • 300 g konfitury wiśniowej
  • 30 g posypki karmelowej

Sposób przygotowania:

Tort chałwowo - wiśniowy
Biszkopt: Do misy miksera wkładamy oddzielone od żółtek białka. Ubijamy na sztywno z z dodatkiem cukru. Cukier dosypujemy stopniowo, łyżka po łyżce. Gdy piana jest biała i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku. Wyłączamy mikser.

Mąki oraz kakao przesiewamy przez sitko. Partiami powoli wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Masa musi być gładka.

Gotową wlewamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w 160*C przez 25 -30 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu zrzucamy tortownicę z wysokości 50 cm na podłogę.

Ponownie wstawiamy biszkopt do piekarnika aby ostygł. Po wystudzeniu kroimy na trzy blaty.

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu oraz cukru pudru. Na końcu dodajemy bardzo mocno rozdrobnioną chałwę.

Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozkładamy mniejszą połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Na środkowej części rozsmarowujemy konfiturę wiśniową (zostawiamy jedną łyżkę do dekoracji).

Przykrywamy ją ostatnim biszkoptem. Na górze i po bokach rozsmarowujemy resztę kremu, wygładzamy.

Na górze układamy kleks z konfitury, wierzch obsypujemy posypką karmelową. Chłodzimy w lodówce.  
Tort chałwowo - wiśniowy

Tagi:

ciasto tort