Sposób przygotowania:
Tort chałwowo - czekoladowy
Składniki na biszkopt podzielić na trzy części. Można upiec jeden duży i przekroić, ale ja wolę tą wersję. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy olej. Biszkopty pieczemy po 15 min w temp 180 st. Budyń: W niedużym garnuszku rozetrzeć żółtka z cukrami, podlać troszkę mlekiem. Następnie dodać obie mąki i rozmieszać tak aby nie było grudek, w razie potrzeby podlewając mlekiem. Resztę mleka zagotować. Gdy masa będzie już gładka wlać ją do gotującego się mleka i energicznie mieszając ugotować budyń. Wylać na głęboki talerz i pozostawić do wystudzenia. Masa: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksować. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać masło czekoladowe, do drugiej pokruszoną chałwę i zmiksować.Przełożenie: Biszkopt Masa czekoladowa Biszkopt Masa z chałwą