Sposób przygotowania:
Tort świąteczny z chałwą i bezikami
Dzień wcześniej piekę biszkopty, można upiec wg własnego przepisu, lub skorzystać z mojego. Można także upiec jeden wyższy biszkopt i przekroić go na3 lub 4 blaty.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy porządnie z cukrem i szczyptą soli, do ubitych dodajemy po jednym żółtku stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Biszkopt biały robimy tak samo, tylko zamiast kakao dodajemy budyń. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki lub tortownicy ( 25 cm średnicy) ,wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 st. C
Masa: Budynie gotujemy w pół litra mleka , odstawiamy do całkowitego wystudzenia, musi być zimny. Czekoladę rozpuszczamy.
Zimny budyń ucieramy z masłem i alkoholem , następnie masę dzielimy na połowę do dwóch osobnych misek.
Do jednej masy skruszamy chałwę, i mieszamy. Do drugiej dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Biszkopty przecinamy wzdłuż , można nasączyć. Na pierwszy blat np. jasny ,wykładamy masę np. chałową, na to układamy beziki, smarujemy masą czekoladową, przykrywamy blatem ciemnym, znowu masy i beziki i blat ciemny, na to ciemna masa i blat jasny. Masami smarujemy tak aby ich wystarczyło .Wierzch dekorujemy dowolnie. U nas w wersji urodzinowej, ponieważ w grudniu mężuś obchodzi urodziny:)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy porządnie z cukrem i szczyptą soli, do ubitych dodajemy po jednym żółtku stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Biszkopt biały robimy tak samo, tylko zamiast kakao dodajemy budyń. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki lub tortownicy ( 25 cm średnicy) ,wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 st. C
Masa: Budynie gotujemy w pół litra mleka , odstawiamy do całkowitego wystudzenia, musi być zimny. Czekoladę rozpuszczamy.
Zimny budyń ucieramy z masłem i alkoholem , następnie masę dzielimy na połowę do dwóch osobnych misek.
Do jednej masy skruszamy chałwę, i mieszamy. Do drugiej dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Biszkopty przecinamy wzdłuż , można nasączyć. Na pierwszy blat np. jasny ,wykładamy masę np. chałową, na to układamy beziki, smarujemy masą czekoladową, przykrywamy blatem ciemnym, znowu masy i beziki i blat ciemny, na to ciemna masa i blat jasny. Masami smarujemy tak aby ich wystarczyło .Wierzch dekorujemy dowolnie. U nas w wersji urodzinowej, ponieważ w grudniu mężuś obchodzi urodziny:)
monikaT83
Sto lat dla Mężusia Madziu:)
edytaha
zbysiowa
kołczu
zbysiowa
Dziękuję:)
zewa
Kurcze ja na Wigilię muszę dwa torty upiec :)
zbysiowa
Dzięki Ewciu, znam ten "ból" :D
Ewa
zbysiowa
Dziękuję;)
marietta