Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tort czekoladowo - jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort dla miłośników smaku czekolady przełamanego kwaskowatym smakiem owoców - ten ze zdjęcia upiekłam na imieniny Taty.

Tort czekoladowo - jagodowy

Składniki:

Tort czekoladowo - jagodowy

 

  • 6 jaj
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl.cukru doproste biszkoptu i 3/4 szkl. cukru do jagód
  • Cukier wanilinowy
  • 1 kg jagód
  • Masło: 125 g do kremu jagodowego i 125 g do kremu czekoladowego
  • 3 czekolady mleczne
  • Kremówka: 1/2 małego kubeczka oraz 2 łyżki
  • Herbata

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo - jagodowy
Pieczemy biszkopt:

Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo dodajemy mąki z proszkiem, mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do tortownicy, pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na 4 blaty. Każdy nasączamy herbatą.

Robimy krem jagodowy:

Jagody podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier, rozdrabniamy blenderem. Studzimy. Jagody miksujemy z masłem.

Robimy krem czekoladowy:

2 czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki kremówki, studzimy, miksujemy z masłem.

Tort przekładamy:

Biszkopt-masa jagodowa - biszkopt - masa czekoladowa - biszkopt - masa jagodowa - biszkopt.

Jedną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 1/2 kubeczka kremówki, polewą polewamy tort. Dekorujemy.