jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort pyszny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tort pyszny, polecany na większe okazje

Tort pyszny

Składniki:

Tort pyszny

 

  • BISZKOPT:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • PONCZ:
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 3 krople aromatu rumowego
  • 1,5 szklanki herbaty
  • KREM:
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 dag galaretki truskawkowej
  • 3 krople aromatu cytrynowego
  • DODATKI:
  • 4 łyżki marmolady
  • owoce świeże- do przybrania

Sposób przygotowania:

Tort pyszny
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z białkami. Dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszać. Piec w tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. Przez 25 minut w temp. 170 stop. C. Po przestudzeniu pokroić na 4 krążki.
KREM:
Rozpuścić galaretkę w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. Masło utrzeć z połową cukru pudru, dodawać stopniowo galaretke płynną oraz zimne mleko. Pod koniec dodać pozostały cukier oraz aromat.
PONCZ:
Do naparu herbacianego dodać cukier, sok z cytryny, aromat, wymieszać.
Nasączyć spót tortu ponczem, posmarować marmoladą, położyć następny krążek tortu i po nasączeniu, posmarować kremem i tak wszystkie warstwy.
Wierzch tortu oraz boki posmarować cienką warstwa kremu, udekorować kremem i owocami. Schłodzić w lodówce.