Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Tort truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

lekki, smaczny tort truskawkowy

Tort truskawkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort truskawkowy

 

  • ok 25 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 1 litr śmietany 30%
  • galaretka cytrynowa
  • galaretka pomarańczowa
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki
  • 1 okrągły wafel tortowy
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy
Na dnie tortownicy układamy 1 wafel. Czekoladę rozpuszczamy na mleku, a następnie całą wylewamy na wafel, kiedy jeszcze nie zastygła układamy na brzegu tortownicy biszkopty – delikatnie aby sie nie przewróciły. 0,5 litra śmietany miksujemy na sztywno, a następnie dodajemy ciepła pomarańczową galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklance wody. Dodajemy truskawki (ok. 10-15 sztuk) i mieszamy łyżką – delikatnie wlewamy do tortownicy uważając aby nie poruszyć biszkoptów. Wstawiamy do lodówki aby śmietana stężała. Drugą warstwe robimy podobnie – ubijamy 0,5 litra śmietany i łączymy z cytrynową galaretką przyrządzona w ten sam sposób co poprzednio. Samą śmietankę bez owoców wlewamy do tortownicy 0 wstawiamy do lodówki. Dekorujemy tort truskawkami, a następnie zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach wody. Kiedy tort bedzie dobrze schłodzony to odpinamy boki tortownicy i obwiązujemy tort czerwoną wstążką – dla ładniejszego efektu, jak również w trosce o to, by biszkopty nie mogły odpaść:)
Tort truskawkowy
pokrojony tort
Tort truskawkowy
ułożenie biszkoptów
Tort truskawkowy
dekoracja truskawkami