CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Tort truskawkowy na biszkopcie z pestek dyni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przypomniał mi się biszkopt z zmielonych pestek dyni i dzisiaj upiekłam go. Do tego truskawki i krem z syropem klonowym.

Tort truskawkowy na biszkopcie z pestek dyni

Składniki:

Tort truskawkowy na biszkopcie z pestek dyni

ciasto biszkoptowe

  • zmielone pestki prażonej dyni 30 g
  • mąka pszenna 40 g
  • 2 jajka
  • cukier 85 g
  • olej 3/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki

nałożenie

  • Truskawki 500 g
  • zielone winogrona kilka gron
  • śmietana 30 % 200 ml + śmietan-fix ( 9 g )
  • serek śmietankowy 200 g
  • cukier puder 1-1,5 łyżki
  • syrop klonowy 2 łyżki
  • dżem truskawkowy ok. 6 łyżek

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy na biszkopcie z pestek dyni
Prażone pestki dyni mielimy w młynku, mieszamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.

Jajka z cukrem ubijamy do białości, dolewamy olej, i dalej już za pomocą łyżki dodajemy stopniowo suche składniki.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem 20 cm tortownicy, pieczemy w 160-170 C około 20 minut. Studzimy.

Serek powinien mieć temperaturę pokojową i trzeba odlać z niego wodę.

Serek mieszamy z cukrem pudrem, stopniowo dolewamy syrop klonowy.

Chłodną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietan-fix.

Delikatnie mieszając, po łyżce dodajemy ubitą śmietanę do serka.

Biszkopt smarujemy 3 łyżkami dżemy, rozkładamy połówki truskawek, zakrywamy je masą serowo śmietanową. Resztą masy przykrywamy boki ciasta.

Na wierzch kładziemy połówki truskawek , polewamy leciutko podgrzanym dżemem, na koniec dodajemy kilka winogron.

Wstawiamy do dobrze schłodzonej lodówki.