DomowaFabrykaCiastek

DomowaFabrykaCiastek

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Truflowe ciasteczka czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche ciasteczka z nutą trufli i czekolady, których smaku nie zapomnisz:) Po zjedzeniu pragniesz kolejnych porcji tych truflaków, których przygotowanie to ogromna przyjemność, bo znikają zanim zdążą wystygnąć :)

Truflowe ciasteczka czekoladowe

Składniki:

Truflowe ciasteczka czekoladowe

 

  • 50g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g cukru pudru
  • 25g kakao
  • 25g masła (miękkiego)
  • 1 jajo (roztrzepujemy)
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego
  • 1 łyżeczka rumu
  • cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Truflowe ciasteczka czekoladowe
Wszystkie składniki zagniatamy, aby się połączyły w całość. Od razu mówię, że łatwo nie będzie, bo ciasto jest bardzo klejące! :), ale nie przejmujcie się tym:) Jak uda się wreszcie połączyć składniki, ciasto odkładamy na leżakowanie do lodówki na ok 1/2h lub dłużej - ja wrzucam co najmniej na 1h. Potem lekko zmoczonymi dłońmi (moczymy, bo lepiej formuje się ciasto) robimy malutkie kulki (bardzo malutkie, bo bardzo rosną podczas pieczenia), obtaczamy dość grubą warstwą cukru pudru i rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10 min w temperaturze ok 200 stopni C:) - studzimy i chrupiemy. Ja oczywiście uwielbiam je jak jeszcze są ciepłe:) Smacznego.