mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Czekoladowe ciasteczka truflowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W smaku ciastka są naprawdę bardzo dobre, kruche, delikatne, rozpływające się w ustach, nic tylko chwalić i chwalić;)

Czekoladowe ciasteczka truflowe

Składniki:

Czekoladowe ciasteczka truflowe

 

  • na 15 ciasteczek:

 

  • 50 g mąki (5 łyżek)
  • 25 g kakao (3 łyż. - dałam mniej ok. 2 łyż.) używam DecoMoreno
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g drobnego cukru lub cukru pudru (7 łyż.)
  • 25 g miękkiego masła (2 płaskie łyż.)
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
  • cukier puder - do obtoczenia

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasteczka truflowe
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmować się tym, odłożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki (naprawdę małe - bardzo rosną w piekarniku; dobrze przy tym lekko zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować ciastka), obtaczać grubo w cukrze pudrze, kłaść na blachę w sporych odstępach. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.