bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Uszka z wiśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Latem bardzo lubię zupy owocowe z makaronem, miałam nadmiar wiśni i postanowiłam zrobić uszka z wiśniami, robi je się dość szybko i są bardzo smaczne. Podaję je z kompotem owocowym.

Uszka z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka z wiśniami

 

  • Ciasto:
  • 1 kilogram mąki
  • 2 szklanki wody
  • 1 jajko+ żółtko
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1,5-2 kilogramy wiśni

Sposób przygotowania:

Uszka z wiśniami
Umyte wiśnie drylujemy, umieszczamy na sicie i pozostawiamy . Z podanych składników z składników zagniatamy ciasto. Cienko wałkujemy na okrągłe placki, podsypujemy mąką . Układamy jeden placek na formie do robinia uszek, w zagłębienia układamy wiśnie, przykrywamy drugim plackiem, podsypujemy mąka, wałkujemy dość mocno. Formę odwracamy wyjmujemy uszka na tacę wysypaną mąką. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy przez 2-3 minuty od momentu zagotowania.

Uszka podajemy z kompotem owocowym.

Tak przygotowane uszka możemy popakować w torebki i zamrozić.
Uszka z wiśniami
Ciasto wałkujemy, układamy na formie i układamy wiśnie.
Uszka z wiśniami
Przykrywamy drugim płatem ciasta i mocno wałkujemy.
Uszka z wiśniami
Uszka po wyjęciu z formy układamy na tacy wysypanej mąką.
Uszka z wiśniami
Gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu zagotowania.