edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Wiśniowe uszka z budyniowym sosem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

W ten sposób zagospodarowałam niewielką resztkę ciasta pozostałą z pierogów. Pyszne danie dla dzieci i dorosłych :)

Wiśniowe uszka z budyniowym sosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiśniowe uszka z budyniowym sosem

 

  • Ja miałam tylko odrobinę ciasta, ale można przygotować pełną porcję, zrobić dużo uszek i uszczęśliwić całą rodzinę.
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • Nadzienie:
  • wiśnie we własnym soku przygotowane wg przepisu https://gotujmy.pl/wisnie-we-wlasnym-soku,przepisy,125453.html
  • Sos:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 czubata łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Wiśniowe uszka z budyniowym sosem
Do miski przesiałam mąkę, wymieszałam ją ze szczyptą soli, wbiłam jajko i wlewając letnią wodę zarabiałam ciasto widelcem. Następnie ręką wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut, żeby odpoczęło. Wiśnie dokładnie osączyłam z soku. Ciasto dość cienko rozwałkowałam na podsypanym mąką blacie. Pokroiłam na kwadraty o boku 5-6 cm. Na każdy kwadracik kładłam jedną wisienkę i dokładnie zlepiałam miniaturowe pierożki. Dłuższe rogi podwinęłam pod spód i zlepiłam razem. Uszka włożyłam na osoloną wrzątek i na wolnym ogniu gotowałam około 2 minut od wypłynięcia. Wyjęłam łyżką cedzakową, osączyłam na cedzaku. Ze szklanki mleka i proszku budyniowego ugotowałam rzadki budyń, dosłodziłam go do smaku – mnie wystarczyła łyżeczka cukru. Lekko przestudzone uszka podałam polane ciepłym sosem budyniowym.
Wiśniowe uszka z budyniowym sosem
Ciasto dość cienko rozwałkowałam i pokroiłam na kwadraty.
Wiśniowe uszka z budyniowym sosem
Na każdym kwadracie kładłam jedną wisienkę i lepiłam uszka.