Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z jabłkiem i żurawiną
Obieramy buraki i kroimy na małe cząstki, zalewamy 3 litrami wody. Dorzucamy obrane ząbki czosnku w całości, przekrojoną i obraną cebulę, obrane jabłko przekrojone na pół. Marchewkę obieramy, kroimy na pół wzdłuż i też dorzucamy. Tak samo pozostałe warzywa. Dodajemy listki laurowe, ziele, pieprz, majeranek i żurawinę.
Grzybki chwilę moczymy i dorzucamy do wywaru. Gotujemy całość na bardzo małym ogniu około godziny. Pod koniec doprawiamy octem, solą, mielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie majerankiem. Podajemy najlepiej z pasztecikami lub uszkami. * mój mały trick - jeśli uznacie że kolor barszczu nie jest wystarczająco intensywny, pod sam koniec ścieram na tarce jeszcze jeden surowy burak i wraz z sokiem dodaję do zupy, potem doprawiam octem i solą, pieprzem.
Grzybki chwilę moczymy i dorzucamy do wywaru. Gotujemy całość na bardzo małym ogniu około godziny. Pod koniec doprawiamy octem, solą, mielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie majerankiem. Podajemy najlepiej z pasztecikami lub uszkami. * mój mały trick - jeśli uznacie że kolor barszczu nie jest wystarczająco intensywny, pod sam koniec ścieram na tarce jeszcze jeden surowy burak i wraz z sokiem dodaję do zupy, potem doprawiam octem i solą, pieprzem.
kołczu
zufikowo
Trzeba wypróbować tę kulkę, nie ma jak eksperymenty ;-)