zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Książka Kucharska: Idealny barszcz czerwony

Barszcz czerwony z jabłkiem i żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To szybki barszcz, bez zakwasu. Ale równie smaczny i esencjonalny, z dodatkiem owoców i octu balsamiczego.

Barszcz czerwony z jabłkiem i żurawiną

Składniki:

Barszcz czerwony z jabłkiem i żurawiną

 

  • 5 dużych buraków
  • 3-4 grzybki suszone
  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • liść selera
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • łyżka suszonego majeranku
  • połowa sporego jabłka (jeśli jest małe dajemy całe)
  • garść suszonej żurawiny (lepsza świeża ale nie miałam)
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z jabłkiem i żurawiną
Obieramy buraki i kroimy na małe cząstki, zalewamy 3 litrami wody. Dorzucamy obrane ząbki czosnku w całości, przekrojoną i obraną cebulę, obrane jabłko przekrojone na pół. Marchewkę obieramy, kroimy na pół wzdłuż i też dorzucamy. Tak samo pozostałe warzywa. Dodajemy listki laurowe, ziele, pieprz, majeranek i żurawinę.

Grzybki chwilę moczymy i dorzucamy do wywaru. Gotujemy całość na bardzo małym ogniu około godziny. Pod koniec doprawiamy octem, solą, mielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie majerankiem. Podajemy najlepiej z pasztecikami lub uszkami. * mój mały trick - jeśli uznacie że kolor barszczu nie jest wystarczająco intensywny, pod sam koniec ścieram na tarce jeszcze jeden surowy burak i wraz z sokiem dodaję do zupy, potem doprawiam octem i solą, pieprzem.