marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pakieciki owocowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto na naleśniki ubić trzepaczką oraz smażyć naleśniki.Owoce rozmrozić lub wyjąć z puszek,osączyć,pokroić.Tworzyć pakieciki owocowe.

Pakieciki owocowe.

Składniki:

Pakieciki owocowe.

 

  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka,
  • szklaka mąki,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki,
  • 1/4 wody gazowanej,
  • sól,
  • cukier,
  • 20 dag.masła lub margaryny na patelnię.
  • Nadzienie:
  • owoce leśne z mrożonek lub też południowe z puszki,
  • długie cienkie żelki do przewiązania pakiecików naleśnikowych.

Sposób przygotowania:

Pakieciki owocowe.
Ciasto na naleśniki ubić trzepaczką sprężynową oraz smażyć na
rozgrzanym tłuszczu cienkie,niewielkie placki.Usmażone kłaść na odwrócony talerz.Jako nadzienie mogą posłużyć owoce sezonowe
mrożone jak truskawki i jagody lub z puszek jak ananasy,brzoskwinie,które wyjąć na sitko i osączyć i pokroić na małe kawałki,by pomieścić je w pakiecikach.Nakładać dowolne ow-
-oce na środek naleśnika,a płaty ciasta zebrać do góry jakby się
lepiło uszka,zamiast tego przewiązać czubek długą cienką żelką
lub cienką łodygą szczypiorku.Owoce sezonowe po rozmrożeniu
można utoczyć w cukrze.