patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Wątróbka z cebulką i papryką oraz koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Duszona wątróbka z cebulą i papryką oraz koperkiem. Pyszna i delikatna. Moczona w mleku. Polecam każdemu.

Wątróbka z cebulką i papryką oraz koperkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wątróbka z cebulką i papryką oraz koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z cebulką i papryką oraz koperkiem
Wątróbka myję ewentualnie kroję na mniejsze kawałki. Wkładam do miski a następnie zalewam mlekiem. Pozostawiam w lodówce pod przykryciem na ok 3 godz (można krócej).

Międzyczasie obieram cebulę i drobno kroję. Paprykę myję i drobno siekam.

Koper myję i drobno siekam. Wątróbkę wyciągam z mleka obtaczam w mące.

Na patelni rozgrzewam olej i smażę wątróbkę na mniejszym ogniu na rumiano. Dodaję cebulę i paprykę.

Mieszam co jakiś czas. Solę i pieprze do smaku.

Zwiększam ogień smażę ok 3 min mieszając co jakiś czas.

Po usmażeniu przekładam do miski posypuję koperkiem.
Wątróbka z cebulką i papryką oraz koperkiem
Wątróbkę w mleku, obtaczam w mące i solę i pieprze do smaku.
Wątróbka z cebulką i papryką oraz koperkiem
Cebulę obieram i drobno kroję w kostkę.
Wątróbka z cebulką i papryką oraz koperkiem
Koper myję i drobno siekam. Odstawiam na bok.
Wątróbka z cebulką i papryką oraz koperkiem
Wątróbkę smażę aż będzie rumiana ze wszystkich stron.
Wątróbka z cebulką i papryką oraz koperkiem
Na koniec dodaję paprykę czerwoną.