katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Wątróbka z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna wątróbka duszona z jabłkiem i cebulką. Doskonale smakuje z kromką świeżego chlebka albo z bułeczką.

Wątróbka z cebulką

Składniki:

Wątróbka z cebulką

 

  • wątróbka wieprzowa 50 dag
  • cebula 4 szt
  • jabłko 2 szt

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z cebulką
Wątróbkę myjemy i kroimy na podłużne kawałki. Wątróbkę można wcześniej wymoczyć w mleku. Przygotowane kawałki wątróbki oprószamy pieprzem i obtaczamy w mące albo tartej bułce. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną cebulę i pokrojone jedno jabłko.

Drugie jabłko kroimy np w ósemki. Wszystko oprószamy przyprawą kuchenną albo solą. Można też trochę podlać wodą i poddusić. Wątróbkę zdejmujemy z patelni, układamy na półmisku, obkładamy cebulką i dekorujemy jabłkiem. Wątróbkę można pokroić na plastry.