Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wątróbka z papryką w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbka z kurczaka z cebulą i papryką w sosie są tak uniwersalną potrawką, że można ją podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub pieczywem.

Wątróbka z papryką w sosie

Składniki:

Wątróbka z papryką w sosie

 

  • 0,5 kg wątróbki z kurczaka
  • 1 szkl mleka
  • 1 cebula
  • 0,5 papryki zielonej
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • Dodatkowo
  • 15-20 dag ugotowanego ryżu
  • dowolna surówka

Sposób przygotowania:

Wątróbka z papryką w sosie

ETAP 1:

Wątróbka z papryką w sosie
Paprykę i cebulę pokroić, podsmażyć na oleju.

Pokrojoną w kostkę paprykę bez nasion i cebulę podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.

ETAP 2:

Wątróbka z papryką w sosie
Oczyszczoną z błon wątróbkę smażyć do odparowania płynu.

Wątróbkę umyć, zamoczyć na 1-2 godziny w mleku. Następnie osączyć, opłukać, oczyścić z błon i podsmażyć na pozostałym oleju.

ETAP 3:

Wątróbka z papryką w sosie
Podsmażoną wątróbkę połączyć z cebulą, podlać wodą.

Wątróbkę przełożyć do garnka, wsypać podsmażoną cebulę i podlać niedużą ilością wody.

ETAP 4:

Wątróbka z papryką w sosie
Wątróbkę połączyć z majerankiem i dusić pod przykryciem.

Dodać roztarty majeranek, przykryć i dusić przez kilka minut.

ETAP 5:

Wątróbka z papryką w sosie

Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną wody i wędzoną papryką.

ETAP 6:

Wątróbka z papryką w sosie

Połączyć z wątróbką, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, podawać.