Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wątróbka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbka z kurczaka z warzywami i majerankiem jest bardzo smaczna, łatwa i szybka do przygotowania. Polecam.

Wątróbka z warzywami

Składniki:

Wątróbka z warzywami

 

  • 60-70 dag wątróbki z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,4 selera
  • 2 łyżki otartego majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wątróbka z warzywami

ETAP 1:

Wątróbka z warzywami
Podsmażone warzywa zalać wodą, dodać liść laurowy.

Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na łyżce oleju. Następnie przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, przykryć i dusić do miękkości.

ETAP 2:

Wątróbka z warzywami
Do półmiękkich warzyw dodać zeszkloną cebulę.

Obrane cebule pokroić i zeszklić na maśle i łyżce oleju. Połączyć z półmiękkimi warzywami.

ETAP 3:

Wątróbka z warzywami
Oczyszczoną wątróbkę podsmażyć na oleju, posypać majerankiem.

Wątróbkę zamoczyć w mleku na 15-20 minut, osączyć, opłukać, dokładnie oczyścić z błonek.

Wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażyć, dodać otarty majeranek.

ETAP 4:

Wątróbka z warzywami
Wątróbkę gotujemy do czasu, gdy po przekrojeniu nie jest krwista.

Połączyć z warzywami, gotować bez przykrycia do odparowania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.