Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami
Pierś z kurczaka oczyszczamy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, płuczemy i kroimy na pół. Wrzucamy do garnka wraz z liścmi laurowymi, zielem angielskim i piersią z kurczaka. Zalewamy ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, studzimy. Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni.
Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Czerstwą bułkę zalewamy letnią wodą, a gdy zmiękną, odciskamy z nadmiaru wody.
Wątróbkę, boczek, cebulę, ugotowaną pierś z kurczaka, warzywa i odciśniętą bułkę dwukrotnie razem mielimy. Dodajemy jajka, 1/2 szklanki wywaru z gotowania warzyw i piersi z kurczaka. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem.
Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą małych keksówek (keksówek o nieprzywieralnej formie nie musimy smarować). Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Czerstwą bułkę zalewamy letnią wodą, a gdy zmiękną, odciskamy z nadmiaru wody.
Wątróbkę, boczek, cebulę, ugotowaną pierś z kurczaka, warzywa i odciśniętą bułkę dwukrotnie razem mielimy. Dodajemy jajka, 1/2 szklanki wywaru z gotowania warzyw i piersi z kurczaka. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem.
Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą małych keksówek (keksówek o nieprzywieralnej formie nie musimy smarować). Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
mysza75