jaga85

jaga85

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1097]

Książka Kucharska: Kapusta z grochem - wybrane przepisy

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam zapach unoszący się po kuchni przed wieczerzą wigilijną:).

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

  • Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5- ¾ szklanki łuskanego grochu,
  • 1 cebula,
  • Olej do smażenia,
  • 2 liście laurowe,
  • Sól, świeżo mielony pieprz,
  • Majeranek,
  • 8-10 dag suszonych grzybów

Sposób przygotowania:

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Grzyby moczymy w wodzie. Pozostawiamy na noc. Groch także namaczamy i pozostawiamy na noc. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej można ją kilkakrotnie przepłukać. Ja płukałam 2 razy. Gotową kapust odcedzamy i delikatnie siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej rozdrobnioną kapustę i razem smażymy. Między czasie powinniśmy ugotować groch, a także grzyby w wodzie w której się moczyły. Ugotowany groch odcedzamy. Gdy grzyby są gotowe wraz z wywarem podlewamy nimi kapustę i razem dusimy do wyparowania wody. Doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej wsypujemy groch i razem mieszamy. Gotowe.

Redakcja poleca: