Strona główna Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Świąteczne « poprzedni | następny »
jaga85 - autor przepisu Wigilijna kapusta z grochem i grzybami offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 424
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Uwielbiam zapach unoszący się po kuchni przed wieczerzą wigilijną:).


trudność: łatwe
czas:

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5- ¾ szklanki łuskanego grochu,
  • 1 cebula,
  • Olej do smażenia,
  • 2 liście laurowe,
  • Sól, świeżo mielony pieprz,
  • Majeranek,
  • 8-10 dag suszonych grzybów

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby moczymy w wodzie. Pozostawiamy na noc. Groch także namaczamy i pozostawiamy na noc. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej można ją kilkakrotnie przepłukać. Ja płukałam 2 razy. Gotową kapust odcedzamy i delikatnie siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej rozdrobnioną kapustę i razem smażymy. Między czasie powinniśmy ugotować groch, a także grzyby w wodzie w której się moczyły. Ugotowany groch odcedzamy. Gdy grzyby są gotowe wraz z wywarem podlewamy nimi kapustę i razem dusimy do wyparowania wody. Doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej wsypujemy groch i razem mieszamy. Gotowe.



Komentarze do Wigilijna kapusta z grochem i grzybami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Kremówka na biszkoptach Mazurek lukrem malowany Wielkanocne eko-babeczki orkiszowe
Czekoladowy zajączek Babka twarogowa Babka na oleju siostry Anastazji
Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa Mazurek Wielkanocny - Zająć Wielkanocny koszyczek drożdżowy
Deser z biszkoptami,bitą śmietaną i dżemem Zwierzaki cudaki Ciasteczka -słodkie pisanki
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane