Strona główna Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Świąteczne « poprzedni | następny »
jaga85 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 714
zdjęcia: 1 z 5
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Uwielbiam zapach unoszący się po kuchni przed wieczerzą wigilijną:).


trudność: łatwe
czas:

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5- ¾ szklanki łuskanego grochu,
  • 1 cebula,
  • Olej do smażenia,
  • 2 liście laurowe,
  • Sól, świeżo mielony pieprz,
  • Majeranek,
  • 8-10 dag suszonych grzybów

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby moczymy w wodzie. Pozostawiamy na noc. Groch także namaczamy i pozostawiamy na noc. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej można ją kilkakrotnie przepłukać. Ja płukałam 2 razy. Gotową kapust odcedzamy i delikatnie siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej rozdrobnioną kapustę i razem smażymy. Między czasie powinniśmy ugotować groch, a także grzyby w wodzie w której się moczyły. Ugotowany groch odcedzamy. Gdy grzyby są gotowe wraz z wywarem podlewamy nimi kapustę i razem dusimy do wyparowania wody. Doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej wsypujemy groch i razem mieszamy. Gotowe.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wigilijna kapusta z grochem i grzybami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Makowo czekoladowe ciasteczka Kruche pomarańczowo kakaowe ciasteczka Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym
Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami Naleśniki z karmelowym sosem i bananami Paluchy wiedźmy na Halloween
Truskawkowe muffiny z kremem czekoladowym Gofry z bitą śmietaną Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami
Babeczki omleciki z kremem karmelowym Karmelki z musem jabłkowym Waniliowe serduszka z orzechami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane