Strona główna Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Świąteczne « poprzedni | następny »
jaga85 - Przepis na: Wigilijna kapusta z grochem i grzybami offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 700
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Uwielbiam zapach unoszący się po kuchni przed wieczerzą wigilijną:).


trudność: łatwe
czas:

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5- ¾ szklanki łuskanego grochu,
  • 1 cebula,
  • Olej do smażenia,
  • 2 liście laurowe,
  • Sól, świeżo mielony pieprz,
  • Majeranek,
  • 8-10 dag suszonych grzybów

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby moczymy w wodzie. Pozostawiamy na noc. Groch także namaczamy i pozostawiamy na noc. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej można ją kilkakrotnie przepłukać. Ja płukałam 2 razy. Gotową kapust odcedzamy i delikatnie siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej rozdrobnioną kapustę i razem smażymy. Między czasie powinniśmy ugotować groch, a także grzyby w wodzie w której się moczyły. Ugotowany groch odcedzamy. Gdy grzyby są gotowe wraz z wywarem podlewamy nimi kapustę i razem dusimy do wyparowania wody. Doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej wsypujemy groch i razem mieszamy. Gotowe.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wigilijna kapusta z grochem i grzybami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Muffiny owsiane z rodzynkami Tarta makowo- pomarańczowa Krem pomarańczowy- orange curd
Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Francuskie ciasteczka z makiem Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami
Muffiny z jagodami i czekoladą Makowe muffiny z białą czekoladą Gofry o smaku wanilii
Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka Kakaowe ciasto z masą serkową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj