dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Wiosenny omlet z kiełkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszny, puszysty omlet z zatopionymi kiełkami rzodkiewki. Wiosenna danie z dużą ilością wartościowych składników zawartych w kiełkach.

Wiosenny omlet z kiełkami

Składniki:

Wiosenny omlet z kiełkami

omlet

  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 zaokrąglona łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • ok. 20 g kiełków rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Wiosenny omlet z kiełkami
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka roztrzepać z olejem, dodać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Dolać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, wylać masę na omlet, na wierzch rozłożyć kiełki. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć do minimum najmniejszy palnik.
Smażyć, nie przewracając aż do ścięcia się wierzchu, ok. 12-15 minut.