Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pomidorowy omlet wegetariański

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Puszysty i smaczny omlet na soku pomidorowym. Podany z serkiem ziarnistym, szpinakiem, ogórkiem i kiełkami.

Pomidorowy omlet wegetariański

Składniki:

Pomidorowy omlet wegetariański

 

 

  • 2 serki twarogowe ziarniste

 

 

 

  • 1 opakowanie mixu kiełków

 

  • 1 litr soku pomidorowego

 

 

 

  • szczypiorek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowy omlet wegetariański
Warzywa płuczemy, odsączamy na sicie. Ogórka obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki.

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy 80 ml soku pomidorowego. Dokładnie ubijamy, doprawiamy solą ziołową oraz pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do masy żółtkowej. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy drobinę oleju rzepakowego. Wlewamy 1/3 masy jajecznej. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu do chwili, aż omlet od dołu ładnie się przyrumieni, a od góry zetnie, ale pozostanie puszysty.

Z pozostałej masy jajeczno- pomidorowej przygotowujemy jeszcze dwa omlety (aby te wcześniej usmażone nam nie wystygły, należy je położyć najlepiej na ciepłym talerzu i przykryć drugim talerzem).

Na połówce każdego omletu kładziemy po 3-4 łyżki ziarnistego serka (bez śmietanki), następnie szpinak baby, plasterki ogórka i mix kiełków.

Składamy omlety na pół i posypujemy je drobno posiekanym szczypiorkiem.

Omlet popijamy sokiem pomidorowym.