Sposób przygotowania:
Pomidorowy omlet wegetariański
Warzywa płuczemy, odsączamy na sicie. Ogórka obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy 80 ml soku pomidorowego. Dokładnie ubijamy, doprawiamy solą ziołową oraz pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do masy żółtkowej. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy drobinę oleju rzepakowego. Wlewamy 1/3 masy jajecznej. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu do chwili, aż omlet od dołu ładnie się przyrumieni, a od góry zetnie, ale pozostanie puszysty.
Z pozostałej masy jajeczno- pomidorowej przygotowujemy jeszcze dwa omlety (aby te wcześniej usmażone nam nie wystygły, należy je położyć najlepiej na ciepłym talerzu i przykryć drugim talerzem).
Na połówce każdego omletu kładziemy po 3-4 łyżki ziarnistego serka (bez śmietanki), następnie szpinak baby, plasterki ogórka i mix kiełków.
Składamy omlety na pół i posypujemy je drobno posiekanym szczypiorkiem.
Omlet popijamy sokiem pomidorowym.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy 80 ml soku pomidorowego. Dokładnie ubijamy, doprawiamy solą ziołową oraz pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do masy żółtkowej. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy drobinę oleju rzepakowego. Wlewamy 1/3 masy jajecznej. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu do chwili, aż omlet od dołu ładnie się przyrumieni, a od góry zetnie, ale pozostanie puszysty.
Z pozostałej masy jajeczno- pomidorowej przygotowujemy jeszcze dwa omlety (aby te wcześniej usmażone nam nie wystygły, należy je położyć najlepiej na ciepłym talerzu i przykryć drugim talerzem).
Na połówce każdego omletu kładziemy po 3-4 łyżki ziarnistego serka (bez śmietanki), następnie szpinak baby, plasterki ogórka i mix kiełków.
Składamy omlety na pół i posypujemy je drobno posiekanym szczypiorkiem.
Omlet popijamy sokiem pomidorowym.
mysza75
edytaha