VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Omlet po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Rewelacyjny, delikatny omlet z dodatkiem fasolki mung i grzybków mun. Fasolka jest niedocenionym źródłem białka. Takie małe zielone kiełki a takie smaczne!

Omlet po chińsku

Składniki:

Omlet po chińsku

 

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 0,5 szklanki fasolki mung
  • 10 g grzybów mun
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
  • 30 dag filetu z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 pieczarki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Omlet po chińsku
Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy ją w nowej wodzie (przez pierwsze 10 minut na dużym ogniu, przez kolejne 20 na wolnym).

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w drobne paseczki. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich. Cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kosteczkę.

Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę i grzyby) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Łączymy je delikatnie z pozostałymi składnikami. Omlety smażymy na rozgrzanej patelni na rumiano z obydwu stron. Aby z łatwością je odwrócić używamy pokrywki od patelni.