Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Włoski sernik z ricotty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Wilgotny i kremowy sernik we włoskim stylu z biszkoptami i amaretto upieczony na bazie serka ricotta.

Włoski sernik z ricotty

Składniki:

Włoski sernik z ricotty

 

  • 750g niesolonej ricotty
  • 200g cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 100ml śmietany 36%
  • paczka długich biszkoptów
  • 150ml amaretto
  • kakao

Sposób przygotowania:

Włoski sernik z ricotty
Do miski wbij całe jajka i jedno żółtko, stale ucierając stopniowo dodawaj cukier (jajek nie należy ubijać). Kiedy cały cukier się rozpuści dodaj ser, śmietankę i wanilię, po dokładnym połączeniu składników możesz dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Na dno formy wyłóż warstwę biszkoptów namoczonych w amaretto, na nie wylej połowę masy serowej i ponownie wyłóż warstwę biszkoptów, na wierzch wyłóż resztę masy.

Wierzch sernika obficie posyp kakaem, ciasto piecz 2godz w 130stop.

Tagi:

sernik ciasto