Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Wytrawne ciasteczka z pomidorową salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna przystawka na imprezę. Kąski ciasta francuskiego z dodatkiem mięsnego farszu. Do tego salsa z pomidorów.

Wytrawne ciasteczka z pomidorową salsą

Składniki:

Wytrawne ciasteczka z pomidorową salsą

 

  • 200 g mięsa mielonego
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 1 duży pomidor
  • 1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • pół łyżeczki pieprzu+ odrobina do sosu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • woda do obgotowania kapusty

Sposób przygotowania:

Wytrawne ciasteczka z pomidorową salsą
1. Mięso wymieszać z curry, papryką słodką, przyprawą gyros, czosnkiem granulowanym i pieprzem.

2. Posiekaną kapustę wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać ziele, kminek i liście laurowe. Gotować pół godziny od czasu do czasu mieszając. Odcedzić kapustę, wyjąć ziele i liście.

3. Kapustę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, doprawić przyprawą uniwersalną. Podsmażyć 2 minuty, następnie dodać mięso. Całość smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie farsz odsączyć z tłuszczu i wystudzić.

4. Ciasto podzielić na 5 pasków. Z każdego paska wykrawać 4 kwadraty. Na każdym układać po czubatej łyżeczce farszu. Sklejać przeciwległe brzegi (po przekątnej). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

5. W tym czasie przygotować sos: pomidora pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię (bez tłuszczu). Podsmażyć ciągle mieszając aż się całkowicie rozpadnie. Doprawić solą, pieprzem i podsmażyć jeszcze minutę. Przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Dokładnie wymieszać.

6. Gotowe ciasteczka ułożyć na talerzu, obok podać sos.

Smacznego!