Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Zalewa do cukinii, kabaczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Uniwersalna zalewa do słoiczków z cukinią, kabaczkami czy sałatką szwedzką.

Zalewa do cukinii, kabaczków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zalewa do cukinii, kabaczków

 

Sposób przygotowania:

Zalewa do cukinii, kabaczków
Do garnka wlewamy wodę, ocet i sypiemy sól oraz cukier. Obieramy cebulę, kroimy w plastry. Obieramy czosnek. Myjemy koper. Do słoików kładziemy po porcji kopru, plastrze cebulki, ząbku czosnku, porcji listka laurowego, ziela angielskiego i kilka zaierenek gorczycy. Proporcje tych wszystkich rzeczy dowolne, jak ktoś lubi, np. więcej czosnku. W słoikach układamy warzywko, które chcemy mieć zakonserwowane (oczywiście obrane i umyte). Zalewamy to wszystko przygotowaną zalewą, pasteryzujemy i pozostawiamy przez jakiś czas postawione do góry dnem słoika.
Zalewa do cukinii, kabaczków
Możemy również wykorzystać ją do konserwowania kabaczków lub zrobienia sałatki szwedzkiej w słoiczku