Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Żeberka duszone w białej kapuście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej.

Żeberka duszone w białej kapuście

Składniki:

Żeberka duszone w białej kapuście

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 kg białej kapusty,
  • 3 średnie cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 350 ml rosołu (może być z kostki),
  • sól, pieprz i sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone w białej kapuście
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoty kolor. Wyjąć. Na pozostałym po smażeniu, tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Zawartość patelni przełożyć do dużego garnka. Dodać pozbawioną głąba i grubo poszatkowaną kapustę, oraz obsmażone żeberka. Ułożyć tak aby żeberka były przykryte kapustą. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Gotowe danie doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny.