Sposób przygotowania:
Żeberka z piekarnika duszone w kapuście kiszonej
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Nacieramy solą i pieprzem.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny z przykryciem.
Dodajemy pozostałem przyprawy,obraną pokrojoną cebulę ,pokrojone ząbki czosnku oraz liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
Dodajemy bulion ,100 ml.białego wytrawnego wina oraz sos sojowy.
Całość lekko wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec pod przykryciem około 1,5 - 2 godzin.( do miękkości mięsa).
Następnie na miękkie już mięso rozłożyć przygotowaną kapustę, wciskając ją pomiędzy mięso.
Piec jeszcze około 40 minut,po czym wyjąć wstawić na gaz i dodać podsmażone z cebulką pieczarki.
Całość delikatnie wymieszać i podsmażać jeszcze około 5 -10 minut.
Żeberka podawać ułożone na kapuście.
Nacieramy solą i pieprzem.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny z przykryciem.
Dodajemy pozostałem przyprawy,obraną pokrojoną cebulę ,pokrojone ząbki czosnku oraz liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
Dodajemy bulion ,100 ml.białego wytrawnego wina oraz sos sojowy.
Całość lekko wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec pod przykryciem około 1,5 - 2 godzin.( do miękkości mięsa).
Następnie na miękkie już mięso rozłożyć przygotowaną kapustę, wciskając ją pomiędzy mięso.
Piec jeszcze około 40 minut,po czym wyjąć wstawić na gaz i dodać podsmażone z cebulką pieczarki.
Całość delikatnie wymieszać i podsmażać jeszcze około 5 -10 minut.
Żeberka podawać ułożone na kapuście.
gusia1000