BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Żeberka z piekarnika duszone w kapuście kiszonej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam mojej rodzince dzisiaj żeberka duszone w kapuście kiszonej,pieczone w piekarniku. Żeberka wyszły bardzo smaczne ,kruche a posmak kapusty wzbogacił ich smak.

Żeberka z piekarnika duszone w kapuście kiszonej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Żeberka z piekarnika duszone w kapuście kiszonej

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z piekarnika duszone w kapuście kiszonej
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Nacieramy solą i pieprzem.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny z przykryciem.

Dodajemy pozostałem przyprawy,obraną pokrojoną cebulę ,pokrojone ząbki czosnku oraz liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.

Dodajemy bulion ,100 ml.białego wytrawnego wina oraz sos sojowy.

Całość lekko wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec pod przykryciem około 1,5 - 2 godzin.( do miękkości mięsa).

Następnie na miękkie już mięso rozłożyć przygotowaną kapustę, wciskając ją pomiędzy mięso.

Piec jeszcze około 40 minut,po czym wyjąć wstawić na gaz i dodać podsmażone z cebulką pieczarki.

Całość delikatnie wymieszać i podsmażać jeszcze około 5 -10 minut.

Żeberka podawać ułożone na kapuście.
Żeberka z piekarnika duszone w kapuście kiszonej
Pokrojone żeberka włożyć do naczynia ,dodać przyprawy podlać bulionem i winem i dusić w piekarniku
Żeberka z piekarnika duszone w kapuście kiszonej
Kapustę kiszoną jeżeli za kwaśna opłukać i poszatkować
Żeberka z piekarnika duszone w kapuście kiszonej
Mięso przykryć kapustą wciskając ją w sos i dalej dusić do miękkości
Żeberka z piekarnika duszone w kapuście kiszonej
Żeberka po upieczeniu gotowe do podania
Żeberka z piekarnika duszone w kapuście kiszonej
Żeberka podajemy na kapuście kiszonej