szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 185]

Zielono-biały sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik w ulubionym kolorze mojej córeczki. Dekoracja to jej dzieło:) Sernik jest bardzo prosty do wykonania.

Zielono-biały sernik na zimno

Składniki:

Zielono-biały sernik na zimno

 

  • 4 serki waniliowe Danio (po 140 g)
  • 4 serki homogenizowane naturalne ( po 140 g)
  • 4 jogurty naturalne gęste (po 150 g)
  • 3 cukry wanilinowe (po 8g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 żelatyny-fix deserowe
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1 barwnik zielony, np. dr oetkera
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Zielono-biały sernik na zimno

Przygotowanie składników

Zielono-biały sernik na zimno
Dno tortownicy wykładamy pokruszonymi biszkoptami.

Dno tortownicy wyłożyć pokruszonymi biszkoptami. Serki waniliowe wymieszać z 2 jogurtami naturalnymi, następnie przygotować żelatynę-fix. wg przepisu na opakowaniu i połączyć z masą waniliową.

W oddzielnym naczyniu serki naturalne wymieszać z 2 pozostałymi jogurtami naturalnymi, z cukrami wanilinowymi, cukrem pudrem, aromatem śmietankowym i zielonym barwnikiem.

Następnie połączyć z przygotowaną żelatyną-fix.

Przygotowanie sernika

Zielono-biały sernik na zimno
Serki wylewać na siebie na przemian kolorami.

Na biszkopty wylewać na przemian 4 łyżki białej masy, a na to 4 łyżki zielonej masy aż do skończenia mas.

Następnie wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, żeby sernik stężał.