Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy beza z białek jest dobrze ubita to delikatnie połączyć ją z żółtkami. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczna na koniec wsypać zawartość saszetki i wymieszać.
Formę 33 cm na 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć do niej całe ciasto, piec około 30 minut w temp.180st.
Pomarańcze obrać i wyciąć cząstki bez błonek, pokroić na mniejsze kawałki, dwie galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody i przestudzić do zimnej galaretki do dać cząstki pomarańczy i odstawić do zgęstnienia.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je ponczem jak do tortów lub naparem kawy na dolnym placku rozłożyć gęstniejącą galaretkę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i odstawić do zastygnięcia galaretki.
Trzecia galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wymieszać z serkiem homogenizowanym, polewę z serka wylać na wierzch ciasta i odstawić całość na kilka godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia ciasta i nabranie wilgoci.
Przed podaniem ciasto ozdobiłam pociętymi cukierkami czekoladowymi.
Formę 33 cm na 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć do niej całe ciasto, piec około 30 minut w temp.180st.
Pomarańcze obrać i wyciąć cząstki bez błonek, pokroić na mniejsze kawałki, dwie galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody i przestudzić do zimnej galaretki do dać cząstki pomarańczy i odstawić do zgęstnienia.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je ponczem jak do tortów lub naparem kawy na dolnym placku rozłożyć gęstniejącą galaretkę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i odstawić do zastygnięcia galaretki.
Trzecia galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wymieszać z serkiem homogenizowanym, polewę z serka wylać na wierzch ciasta i odstawić całość na kilka godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia ciasta i nabranie wilgoci.
Przed podaniem ciasto ozdobiłam pociętymi cukierkami czekoladowymi.