Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ziemniaki w mundurkach z sosem koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Młode ziemniaki są takim warzywem które żal obierać ze skóry aby usunąć najwięcej dobra jakie w nich jest.

Ziemniaki w mundurkach z sosem koperkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaki w mundurkach z sosem koperkowym

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki w mundurkach z sosem koperkowym
Wybieramy duże ziemniaki podobnej wielkości i bez skaleczeń. Każdy dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem aż będą całkowicie suche. Papierowy ręcznik składamy na cztery i nasączamy odrobiną oleju. Każdy ziemniak nacieramy olejem. Następnie przecinamy wzdłuż do 3/4 w głąb. Układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy aż wykałaczka będzie swobodnie wchodzić. Składniki na sos mieszamy razem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej aby sobą naszły. Ziemniaki po lekkim ostudzeniu ściskamy aby się mocniej rozchyliły, w środek nakładamy porcję sosu.
Ziemniaki w mundurkach z sosem koperkowym
Czyste ziemniaki nacieramy olejem i przekrawamy.
Ziemniaki w mundurkach z sosem koperkowym
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, to zapobiegnie ich przywieraniu.
Ziemniaki w mundurkach z sosem koperkowym
Ziemniaki możemy podawać z samym sosem lub z dodatkiem surówki.

Tagi:

ziemniaki sosy