Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zupa dyniowa z szałwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupę zrobiłam z ostatniej porcji zamrożonej, zeszłorocznej dyni

Zupa dyniowa z szałwią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa dyniowa z szałwią

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z szałwią
Pora i marchewkę po obraniu kroimy w kostkę, pora po dokładnym umyciu kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na oliwie w garnku z grubym dnem. Następnie zalewamy bulionem, a jak się zagotuje dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki (również obrane i pokrojone w kostkę). Gotujemy na średnim ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiamy posiekanymi listkami szałwii, pieprzem ziołowym i solą i czarnym pieprzem do smaku. Podajemy z grzankami i gęstym jogurtem naturalnym.
Zupa dyniowa z szałwią
Zaczynamy od podsmażenia warzyw na oliwie
Zupa dyniowa z szałwią
Zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie
Zupa dyniowa z szałwią
Zupę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera
Zupa dyniowa z szałwią
Zmiksowaną zupę doprawiamy do smaku przyprawami

Tagi:

dynia pieczywo