Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jesienna tarta z kremem z serka mascarpone i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do jesiennej kawy czy herbaty mam dla Was recepturę na pyszną tartę. Taką w jesiennym wydaniu. Z dynią i z jesienną dekoracją. Polecam bo jest pyszna.

Jesienna tarta z kremem z serka mascarpone i dynią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jesienna tarta z kremem z serka mascarpone i dynią

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka

Dynia:

  • 2 szklanki dyni hokkaido, pokrojonej w małą kosteczkę
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 płaska łyżka masła 82 %
  • cukier do smaku
  • gorąca woda

Krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 4 kopiaste łyżki masy kajmakowej
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Jesienna tarta z kremem z serka mascarpone i dynią
1. Ciasto i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Niewielką część ciasta wałkujemy i wykrywany ciasteczka które posłużą nam do dekoracji, ja użyłam foremek w kształcie listków. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do zrumienienia, upieczone studzimy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia tart, użyłam takiej o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia, upieczone ciasto studzimy.

2. Krem: Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder do smaku przekładamy do misy miksera, następnie miksujemy na puszystość. Trwa to dosłownie kilka chwil.

3. Dynia: Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek, płuczemy, kroimy w małą kostkę i odmierzamy 2 szklanki. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier waniliowy i zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości i odparowania większości płynu, na koniec dodajemy cukier do smaku i masło, gotujemy aż się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia, wysypujemy galaretkę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, odstawiamy do lekkiego stężenia.

4. Składanie: Spód tarty smarujemy masą kajmakową, następnie wykładamy serek mascarpone, kolejno dynię i dekorujemy ciasteczka. Tak wykonana tarta gotowa jest do podania. Kroimy i smacznego życzę.

Moje rady:

Foremka do pieczenia tart o 21 cm x 30 cm.

Tartę kroiłam od razu po przygotowaniu i bardzo ładnie się kroiła, ale można ją schłodzić w lodówce.

Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce.

Można pokroić na około 12 sporych porcji.
Jesienna tarta z kremem z serka mascarpone i dynią
Jesienna krucha tarta z dynią i kremem z serka mascarpone.