Sposób przygotowania:
Jesienna tarta z kremem z serka mascarpone i dynią
1. Ciasto i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Niewielką część ciasta wałkujemy i wykrywany ciasteczka które posłużą nam do dekoracji, ja użyłam foremek w kształcie listków. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do zrumienienia, upieczone studzimy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia tart, użyłam takiej o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia, upieczone ciasto studzimy.
2. Krem: Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder do smaku przekładamy do misy miksera, następnie miksujemy na puszystość. Trwa to dosłownie kilka chwil.
3. Dynia: Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek, płuczemy, kroimy w małą kostkę i odmierzamy 2 szklanki. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier waniliowy i zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości i odparowania większości płynu, na koniec dodajemy cukier do smaku i masło, gotujemy aż się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia, wysypujemy galaretkę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Składanie: Spód tarty smarujemy masą kajmakową, następnie wykładamy serek mascarpone, kolejno dynię i dekorujemy ciasteczka. Tak wykonana tarta gotowa jest do podania. Kroimy i smacznego życzę.
Moje rady:
Foremka do pieczenia tart o 21 cm x 30 cm.
Tartę kroiłam od razu po przygotowaniu i bardzo ładnie się kroiła, ale można ją schłodzić w lodówce.
Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce.
Można pokroić na około 12 sporych porcji.
2. Krem: Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder do smaku przekładamy do misy miksera, następnie miksujemy na puszystość. Trwa to dosłownie kilka chwil.
3. Dynia: Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek, płuczemy, kroimy w małą kostkę i odmierzamy 2 szklanki. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier waniliowy i zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości i odparowania większości płynu, na koniec dodajemy cukier do smaku i masło, gotujemy aż się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia, wysypujemy galaretkę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Składanie: Spód tarty smarujemy masą kajmakową, następnie wykładamy serek mascarpone, kolejno dynię i dekorujemy ciasteczka. Tak wykonana tarta gotowa jest do podania. Kroimy i smacznego życzę.
Moje rady:
Foremka do pieczenia tart o 21 cm x 30 cm.
Tartę kroiłam od razu po przygotowaniu i bardzo ładnie się kroiła, ale można ją schłodzić w lodówce.
Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce.
Można pokroić na około 12 sporych porcji.