halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa grochowa na boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa grochowa na boczku wędzonym jest aromatyczna bardzo smaczna.Rodzinka lubi podaną z grzankami .

Zupa grochowa na boczku

Składniki:

Zupa grochowa na boczku

 

  • groch łuskany 15 dag
  • boczek wędzony 35 dag
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • majeranek 1 łyżka
  • chleb (czerstwy) 4 kromki
  • sól do smaku
  • chleb
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa na boczku
Groch wypłukać zalać gorącą wodą . Pozostawić na pół godziny .Zagotować 1,2 litra wody, włożyć boczek . Gotować do miękkości , wyjąć . Włożyć do wywaru groch z wodą. Marchewkę, pietruszkę, cebulę obrać. Marchewkę pokroić z pietruszką w plasterki lub kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości grochu. Przed końcem gotowania ok 10 minut dodać majeranek, doprawić do smaku zupę solą oraz pieprzem.Z chleba odkroić skórki, pokroić w kostkę, zrobić grzanki. Podać zupę grochową z grzankami. Jeśli ktoś lubi może pokroić do zupy boczek w kostkę.

Tagi:

chleb groch