Sposób przygotowania:
Zupa grochowa na samym boczku
Groch łuskany moczymy kilka godzin w letniej przegotowanej wodzie. Przekładamy do garnka i zalewamy przefiltrowaną wodą. Solimy i zagotowujemy. Dodajemy seler. Chwilę gotujemy po czym dodajemy pokrojone w kostkę marchew oraz pietruszkę i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz kolorowy. Boczek wędzony kroimy w półpaski. Na suche patelni prażymy wytapiając tłuszcz. Osączamy z tłuszczu i dodajemy do garnka. Do zupy dodajemy również pokrojone ziemniaki. Gotujemy pod ciśnieniem około 10 minut lub normalnie 20 minut. Na tłuszcz pozostały z prażenia boczku wrzucam pokrojoną cebulę. Smażę na średnim ogniu rumieniąc ją. Gdy zupa się ugotuje dodaję jeszcze cebulę i majeranek. Mieszam i zagotowuję. Podaję z białym pieczywem. Smacznego.