pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zupa grochowa na samym boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszna zupa grochowa z grochu łuskanego gotowana na wywarze warzywnym z dodatkiem boczku wędzonego

Zupa grochowa na samym boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grochowa na samym boczku

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa na samym boczku
Groch łuskany moczymy kilka godzin w letniej przegotowanej wodzie. Przekładamy do garnka i zalewamy przefiltrowaną wodą. Solimy i zagotowujemy. Dodajemy seler. Chwilę gotujemy po czym dodajemy pokrojone w kostkę marchew oraz pietruszkę i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz kolorowy. Boczek wędzony kroimy w półpaski. Na suche patelni prażymy wytapiając tłuszcz. Osączamy z tłuszczu i dodajemy do garnka. Do zupy dodajemy również pokrojone ziemniaki. Gotujemy pod ciśnieniem około 10 minut lub normalnie 20 minut. Na tłuszcz pozostały z prażenia boczku wrzucam pokrojoną cebulę. Smażę na średnim ogniu rumieniąc ją. Gdy zupa się ugotuje dodaję jeszcze cebulę i majeranek. Mieszam i zagotowuję. Podaję z białym pieczywem. Smacznego.
Zupa grochowa na samym boczku
Groch łuskany moczymy w wodzie przefiltrowanej
Zupa grochowa na samym boczku
Łukasny groch gotujemy wraz z warzywami
Zupa grochowa na samym boczku
Boczek wędzony prażymy na patelni dłuższy czas
Zupa grochowa na samym boczku
Do zupy dodajemy smażoną cebulę oraz majeranek

Tagi:

groch