Zupa grzybowa z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

rarytas dla lubiących grzyby....

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Składniki:

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

 

  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Grzyby opłukać, zalać 1,5 l wody, moczyć 1 godzinę, gotować 30 minut.
Warzywa obrać, opłukać. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju, 1 marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę do grzybów. Gotować 30 minut. Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski i dodać ponownie do wywaru, doprawić solą i pieprzem.
1 marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę, dorzucić do zupy. Gotować 3 minuty i podawać z łazankami lub lanymi kluskami.
Zupę można przygotować na bulionie zamiast wody.
Do wywaru można dodać 100 g namoczonych suszonych śliwek zamiast marchewki
Zupę można też zaciągnąć łyżką mąki przesmażonej na oliwie lub maśle.

Tagi:

grzyby