misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Zupa kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym...

Zupa kalafiorowa

Składniki:

Zupa kalafiorowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa
Kalafior oczyścić, odciąć zdrewniałą część głąba, umyć, podzielić na cząstki. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, dodać do kalafiora, zalać wrzącą osolona wodą, dodać cukier i ugotować. Włoszczyznę wyjąc z wywaru, kalafior zmiksować. Pozostawiając kilka małych różyczek. Przecier wymieszać z mąką ze śmietaną. Zagotować. Do podniesienia smaku i podwyższenia kaloryczności zupy można do niej dodać tuż przed podaniem żółtko roztarte z masłem (nie gotować). Dodać pozostałe różyczki kalafiora, posypać siekanym koperkiem. Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym.

Tagi:

kalafior