Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Zupa-krem z groszku, jarmużu z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa-krem z groszku, jarmużu,doprawiona mleczkiem kokosowym, imbirem i papryczką. Dla mnie przyjemny sposób na rozgrzanie się gdy przemarznę.

Zupa-krem z groszku, jarmużu z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa-krem z groszku, jarmużu z kokosem

 

  • 2 garści jarmużu
  • 2 szkl mrożonego groszku
  • 3 ziemniaki
  • 1 pasternak/pietruszka
  • cebula
  • ćwiartka selera naciowego
  • pól średniego pora
  • ok 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • papryczka
  • szczypta curry
  • kostka bulionowa warzywna
  • olej do smażenia/masło
  • pół puszki mleczka kokosowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z groszku, jarmużu z kokosem
Wszystkie warzywa prócz groszku i jarmużu oczyścić i pokroić. W garnku rozgrzać nieco tłuszczu, wrzucić na niego jasne warzywa. Podsmażać kilka minut. Następnie dodać kostkę bulionową, pokrojony imbir i tyle wrzątku by warzywa były kompletnie przykryte. Kiedy będą prawie miękkie dodać groszek i jarmuż. Gotować jeszcze kilka minut. Zupę zmiksować ( z powodu jarmużu zupa nie miała idealnej konsystencji, a nie chciało mi się jej jeszcze przecierać). Dodać kokos i przyprawy.
Zupa-krem z groszku, jarmużu z kokosem
Białe twarde warzywa pokroiłam mniej więcej w kostkę.
Zupa-krem z groszku, jarmużu z kokosem
Warzywa podsmażyłam na kilku łyżkach oleju.
Zupa-krem z groszku, jarmużu z kokosem
Gdy białe warzywa były prawie miękkie dodałam groszek i jarmuż.
Zupa-krem z groszku, jarmużu z kokosem
Jarmuż i zielony groszek nie potrzebowały długiego gotowania.

Tagi:

groszek