Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Zielona zupa-krem z groszku i sałaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zielona zupa-krem z groszku i sałaty to idealna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Prosta, smaczna, szybka i przede wszystkim zdrowa porcja pozytywnej energii na cały dzień. Dzięki dodatkowi świeżego imbiru doskonale rozgrzewa.

Zielona zupa-krem z groszku i sałaty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zielona zupa-krem z groszku i sałaty

 

Sposób przygotowania:

Zielona zupa-krem z groszku i sałaty
Do gotującego się wywaru warzywnego wrzucamy groszek i gotujemy do miękkości. Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy drobno pokrojonego pora, ziemniaki i czosnek. Dodajemy do zupy. Na patelni chwilkę smażymy liście sałaty- przekładamy do zupy wymywając płynem cały smak z patelni. Całość jeszcze chwilkę gotujemy, doprawiamy startym imbirem. Blendujemy. Zblendowaną zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przecieramy przez sito. Podajemy gorącą z kleksem kwaśnej śmietany, podprażonymi pestkami dyni i - w wersji nie dla wegetarian - chipsami z boczku ( cienkie plasterki boczku wstawiamy na parę minut do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni) Smacznego!
Zielona zupa-krem z groszku i sałaty
chipsy z boczku jako dodatek do zupy
Zielona zupa-krem z groszku i sałaty
Zielona zupa-krem z groszku i sałaty - porcja, zbliżenie na piękny kolor