Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa z groszkiem (Japonia)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Groszek obgotować w osolonym wrzątku (ok. 3 min.), osączyć. Rozmrożone paluszki

Zupa z groszkiem (Japonia)

Składniki:

Zupa z groszkiem (Japonia)

 

  • 15 dag mrożonych strączków zielonego groszku
  • 4 mrożone paluszki krabowe
  • 25 dag filetów z morskiej ryby
  • 20 dag mrożonych miniaturowych ośmiorniczek
  • 1 por (tylko biała cześć)
  • 15 dag makaronu nitki
  • 1 l bulionu rybnego instant
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka miodu pitnego

Sposób przygotowania:

Zupa z groszkiem (Japonia)
Groszek obgotować w osolonym wrzątku (ok. 3 min.), osączyć. Rozmrożone paluszki krabowe pokroić na kawałki, ryby w kostkę, por w paseczki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Podgrzać bulion, włożyć ryby, ośmiorniczki i por, gotować 4 min. Wymieszać sos sojowy z cukrem i alkoholem, zagotować i wlać do zupy. W miseczkach ułożyć porcje makaronu, groszku, paluszków i zalać zupą.