Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Zupa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa z soczewicy to pyszna, kremowa i rozgrzewająca zupa, idealna na zimowe dni, a do tego to idealna zupa w diecie zasadowej.

Zupa z soczewicy

Składniki:

Zupa z soczewicy

 

  • 1 litr gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • sól
  • piperz

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy
Soczewicę przepłukać na durszlaku pod bieżącą wodą. Warzywa obrać, umyć i pokroić w plasterki. W garnku zagotować wodę, dodać przepłukaną soczewicę, wszystkie warzywa i całość gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia i całość zblenderować na jednolity krem. Następnie ponownie postawić na ogień, dodać koncentrat, przyprawy oraz oliwę i zagotować. Gotową zupę podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

Tagi:

soczewica